Fjord og fjell i Hardanger

Fjord, fjell og fruktblomstring

Har du drømt om å gå på epleslang ved fjorden? Teste de edle dråpene på sidersmaking som har blitt så trendy? Eller har du rett og slett en dragning mot vakker natur, lokal mat og drikke og fjellturer for dronninger?

Da anbefaler vi deg å utforske Hardanger! Dette eventyrlige stedet på jord, som er blitt tildelt raust med fjord, fjell, bygd, støl, fruktblomstring, isbre, sider, naturfenomener og fantastiske turmuligheter i fjellet. Bli med på tur til fjellet med Hardangers beste utsikt; Oksen, Folgefonna og ikke minst - Dronningstien. Vi tilrettelegger turen slik du og gjengen din ønsker, her kan dere plukke de beste eplene fra toppen av treet.

Turinfo

Nyhetsbrev

Turprogram

Dag 1: Spektakulær kjøretur til Hardanger

Magisk ved fjorden i Hardanger

Se mer om dag 1

Denne turen starter i Hardanger, med første overnatting ved Eidfjord. Kanskje kommer du kjørende over Hardangervidda, og da er det bare å nyte den fantastiske kjøreturen over vidda og ned Måbødalen. Her ligger Vøringsfossen, som er en av Norges mest kjente naturattraksjoner. Fossen er over 180 meter høy, med et fritt fall på 145 meter. Fra utsiktspunktet ved Fossli er det 250 høydemeter ned i bunnen av Måbødalen. Følg veien ned Måbødalen til Eidfjord, hvor det blir overnatting og oppladning til neste dags fjelltur. Er du på hytta på Gol, Ål eller Geilo, er det et flott utgangspunkt for denne turen.

Kommer du fra Bergen, har du en flott kjøretur gjennom Voss, som ligger i hjertet av fjord-Norge. Voss er kjent for ekstremsport og en rekke spennende aktiviteter og opplevelser, og kan hende dere rekker en stopp her før turen går videre til Eidfjord.

Dag 2: Oksen - Hardangers flotteste utsikt

Fjellet Oksen, med fjord og fjell på alle kanter

Se mer om dag 2

Fra toppen av Oksen har du den beste utsikten i Hardanger. Det er en spektakulær fottur, og fra toppen er det storslått utsikt 360 grader til både fjellområdene i Voss og Hardanger – og hele fire fjordarmer!

Fotturen er en lite kjent skatt, merkelig nok, siden den har Hardangers mest praktfulle utsikt. Ikke bare fra toppen, men hele veien opp, så fort man kommer over skogbeltet. Vi anbefaler å ta turen før flere får vite om denne bevarte hemmeligheten. Husk å snu deg og nyt utsikten underveis mot toppen.

Stien starter nærmest i fjordkanten og gjennom tett granskog stiger du raskt opp til stølen Vindhovden. Derfra er det periodevis bratt opp til toppen av Oksen, som rager stolt 1241 moh. Dette er en av de flotteste utsiktstoppene i området, hvor du ser fire fjordarmer på én gang! – Samlafjorden, Sørfjorden, Eidfjorden og Granvinsfjorden.

Denne turen kan de aller fleste klare, om du bare tar deg tid nok til stigningen, som er på hele 990 høydemeter. Turen tar 3,5 -6 timer avhengig av form. Dere overnatter på en hyggelig plass ved fjorden. Kanskje blir det et kveldsbad ?

Dag 3: D for Dronningstien

Stien til selveste dronningen. Utsikt mot Sørfjorden og Folgefonna

Se mer om dag 3

Turen går i høyfjellet mellom Kinsarvik og Lofthus, og underveis får du fabelaktig utsikt over Sørfjorden og andre fjordarmer. Og ikke minst – den mektige isbreen Folgefonna! Turen er relativt lang og krevende, med en bratt nedstigning mot Lofthus. Så her gjelder det at knærne er i orden. Underveis går du gjennom skog, høyfjell og kommer ned i strøkne frukthager. Stien er merket med blå D’er (for Dronning), i stedet for de røde T’ene til Turistforeningen som vi er vant med å se i fjellheimen. Siste delen av turen ned mot Lofthus inkluderer Munketreppene, med 616 trappetrinn.

Etter fjellturen anbefaler vi en velfortjent middag med lokal sider, og at du nyter det overnattingsstedet i Hardanger har å by på. En liten massasje for å pleie ømme muskler, kanskje?

Dag 4: Bondhusvatnet inn til Folgefonna

Vakre Bondhusvatnet. Visit Hardangerfjord. Foto: Vegard Breie

Se mer om dag 4

Det blir en roligere tur i dag, inn til Bondhusvatnet i Bondhusdalen, og inn til breen. Bondhusdalen er kjent som et av de aller vakreste dalførene, der brefallet øverst i dalen speiler seg i Bondhusvatnet. Turen til og fra Bondhusvatnet tar to timer, tre timer hvis du ønsker å gå til andre enden av vannet og bort til breen, og fire timer til morenen, tur retur.

Etter turen anbefaler vi at du tar deg tid til å nyte roen ved brygga. Før du reiser herfra vil du kanskje låne den gamle robåten, eller et SUP-brett. Leie en sykkel eller være med på noe av det mer trendy denne delen av landet har å by på; sidersmaking.

Alternativ:
Vil du ha mer utfordring i dag, og kanskje være på din første bretur? Bevege deg på isen med stegjern, sele og tau? Turen på breen foregår i trygge rammer, og sammen med erfaren breguide får du utforske en av Norges mest kjente isbreer. Dere starter turen fra Fonna skisenter, og i løpet av de 5-6 timene på breen, føler du nok både på istid og ærefrykt for den mektige naturen.

Turfakta og praktisk informasjon

Flere dager i Hardanger

Det er fullt forståelig om du ikke er klar for å reise herfra enda. Kanskje du vil bli en dag til, leie sykkel og ta en tur langs fjorden og eplehager? Eller oppleve brevandring på Folgefonna om du ikke gjorde det i går – eller hvis du har mye krefter igjen i bena frister kanskje Trolltunga som ligger nærmest et steinkast unna. Den har blitt en av Norges mest ettertraktede fotturer, og fotograferte naturfenomen.

Du kan gå den flotte stien inn til Trolltunga. Hvis du er av den adrenalin-søkende typen, hva med å klatre den spektakulære via ferrataen opp til Trolltunga-platået? Derfra er det kun 3 km til den verdensberømte tunga. Du går stien tilbake igjen.

Praktisk informasjon

Turbeskrivelsen over er et forslag som skal gi deg reiselyst og bli inspirert til å ta kontakt med oss. Vi vil på forespørsel skreddersy turen etter dine ønsker og behov når det gjelder standard på overnattingssteder, aktiviteter og om dere har behov for guide i løpet av turen. Det eneste du må ordne selv er reisen til og fra reisemålet, resten fikser vi.

Denne nettsiden benytter ikke cookies men lagrer mailadresser til de som melder seg på nyhetsbrev. View more
Godta