Fottur i Cape Town og Cederbergfjellene

Oppdag Sør-Afrika gjennom en formidabel opplevelsestur

NYHET! Bli overveldet av spennende Sør-Afrika gjennom en opplevelsestur som tar deg gjennom kontrastfylte landskap og vakre perler. Fra majestetiske fjell og idylliske strender til førsteklasses mat og vin, fascinerende historie og imponerende natur – dette er en aktiv tur du ikke vil glemme. Vi utforsker fortryllende Cape Town, oppdager vindistriktene Stellenbosch og Franschhoek, og blir bergtatt av de magiske Cederbergfjellene.

Vi er klare til å ta på oss fjellskoene for å utforske alle de fantastiske områdene på denne turen, og høydepunktene er mange. Cape Town, en pulserende by som ville slått de fleste storbyer i en skjønnhetskonkurranse, venter på oss. Vi skal bestige Table Mountain, som strekker seg 1086 meter over havet, og nyte en spektakulær utsikt som nesten er uvirkelig. Vi får en fottur i det vakre vindistriktet Stellenbosch og vi skal oppleve magien i Cederbergfjellene, hvor ettermiddagssolen får de røde fjellene til å gløde. Og selvfølgelig kan vi ikke glemme de fløyelsmyke vinene i Franschhoek som vil få ganen til å smile.

 

Turinfo

Nyhetsbrev

Turprogram

Dag 1: Avreise fra Norge til Sør-Afrika

Store naturopplevelser venter i kontrastfylte Sør-Afrika

Se mer om dag 1

Avreise fra Oslo på ettermiddagen med nattfly. Len deg tilbake og gled deg til vi lander i Cape Town, “the Mother City”. Og du – selv om vi reiser til den andre siden av jorda, er det bare 1 times tidsforskjell fra Norge.

Dag 2: Ankomst og utforsking av Cape Town

V&A Waterfront, Cape Towns Aker Brygge

Se mer om dag 2

Våre lokale venner ønsker oss velkommen når vi lander i Cape Town. Kalt “the Mother City” fordi dette var Sør-Afrikas første by, etablert i 1652. Vi blir kjørt til hotellet vårt, like ved stranden og ikke langt fra havnepromenaden med sine gode restauranter og shoppingmuligheter; Victoria & Alfred Waterfront. Vi skal heldigvis være i Cape Town en stund, og får mulighet til å bli litt bedre kjent med byen når guiden tar oss med til slottet, Parliament Gardens, Greenmarket og de fargerike husene som ligger tett-i-tett i den historiske bosettingen Bo-Kaap. På kvelden spiser vi en hyggelig middag sammen og går igjennom programmet for de neste dagene.
(M)

Dag 3: Fottur til Table Mountain

Med spektakulær utsikt over vakre Cape Town og strendene

Se mer om dag 3

Vi spiser en god frokost og gjør oss klare til enda et høydepunkt her i Cape Town – i alle fall for oss som er glade i fjelltur. Aperitiffen blir å besøke den berømte botaniske hagen Kirstenbosch. Den vakre og frodige hagen er på UNESCOs verdensarvliste, og grunnen til dette får du se i dag. Hagen er en hyllest til Sør-Afrikas flora, og her finnes mer enn 5000 arter. Flerfoldige av dem har opprinnelse fra landet. Fargerike fugler, dammer, plener – og ulike eviggrønne busker som et viktig symbol på det opprinnelige plantelivet i Sør-Afrika. Vi finner stien som går fra hagen og vi fortsetter til fots ganske bratt opp gjennom Skeleton Gorge. Vi går i en eventyrskog de første 400 høydemetrene, før den storslåtte utsikten åpenbarer seg bare mer og mer og mer. Underveis får vi se planter som Protea og Erica, og det finnes til og med kjøttetende planter langs stien. Vi fortsetter til det høyeste punktet på Table Mountain, hele 1086 meter over havet. Her spiser vi lunsj og får 360 graders utsikt til matpakken vår! Det er vel unødvendig å si at panoramaet over Cape Town og de hvite strendene er fenomenal. Robben Island hvor Nelson Mandela satt som fange i 18 år ser vi også. Desserten er turen ned fra fjellet. Du kan velge om du vil gå ned på Atlanterhavssiden, eller om du vil ta den berømte gondolen. Det er uansett en spektakulær tur med fenomenal utsikt. På ettermiddagen har vi en liten overraskelse til deg, håper du blir med!
(F, L)

Dag 4: Kapp det gode håp

De søte pingvinene i Simonstown

Se mer om dag 4

I dag står opplevelsene i kø. Vi kjører til Simonstown, og her besøker vi de søte pingvinene. En hel koloni med kapp-pingviner holder til her, og vi kommer tett på dem da de er vant til mennesker. Vi skal også til Table Mountain nasjonalpark, den er også på UNESCOs verdensarvliste. Videre får vi fottur til et skipsvrak, samt til Sirkelsvlei-sjøen gjennom områder med de sjeldne og fynbosplantene som bare finnes her i Western Cape (3 timer). Vi har piknik-lunsj ved havet. Er vi heldige ser vi eland, verdens største antilope, bavianer og struts langs veien. På bare en times tur går vi fra Kapp det gode håp til Cape Point. Vi kjører tilbake langs den spektakulære og naturskjønne Chapman’s Peak Drive til Cape Town.

Sent på ettermiddagen legger vi i vei til karakteristiske Lions Head (fottur på 2 timer), med spektakulær utsikt utover havet og byen, og solnedgangen over Table Mountain og “De tolv apostlene”.
(F)

Dag 5: Vinområdene Franschhoek og Stellenbosch

Vi besøker sjarmerende vingårder på turen

Se mer om dag 5

Vi sjekker ut av hotellet og flytter oss til den grønne og livlige universitetsbyen Stellenbosch utenfor Cape Town. Vi skal besøke vinområdet Stellenbosch som har over 150 vingårder, og den vakre Hugenot-byen Franschhoek. Vin er en av Sør-Afrikas stoltheter, og pinotage-druen er Sør-Afrikas egen, som benyttes av mange vingårder. Vi får omvisning på en av vingårdene, og får vite hva som er avgjørende for en god vin. Vi skal også få smake på de edle, bløte dråpene. Er vi heldige blir det piknik under eiketrærne i hagen, før vi tar turen over det naturskjønne Franschhoek-passet. Vi overnatter på hotell i Stellenbosch og spiser middag i den livlige studentbyen på kvelden.
(F)

Dag 6: Fottur i Stellenbosch, panoramaruten i Jonkershoek

Vi går panoramaruten i Jonkershoek naturreservat

Se mer om dag 6

Vi starter i Jonkershoek naturreservat på det 1100 meter høye platået til Hottentot-Holland-fjellene. Langs den hesteskoformede panoramaruten vandrer vi gjennom den spesielle vegetasjonen med fynbos, protea og erica. Vi går en fin sti opp i fjellsiden, med cirka 1000 høydemeter jevn stigning. På toppen av  passet, får vi enorm panoramautsikt både bak oss til Stellenbosch-området, og mot Franschhoek-dalen. Utsikten til Kapp det gode håp hele 100 km unna, er imponerende. Her spiser vi matpakken vår, og fortsetter bortover traversen langs “hesteskoen”.  Det er enkelte bratte partier når vi går ned, så her gjelder det at knærne er i orden. Vegetasjonen blir knallgrønn og vi hører det sildrer fra bekker og små fossefall. Her venter en forfriskende dukkert i dette som likner et tropisk paradis. Vi får transport tilbake til hotellet vårt, og her vil du kanskje ta enda en dukkert og myke opp ømme muskler i bassenget.
(F, L)

Dag 7: Cederbergfjellene venter

Cederbergfjellene er magiske

Se mer om dag 7

Etter frokost går turen videre villmarksregionen i Cederbergfjellene. Du vil bli fascinert over hvordan landskapet endrer seg. Fra grønne, frodige og fruktbare daler, til et tørt slettelandskap før vi får øye på de gulrøde Cederbergfjellene med sine titusener av steinformasjoner. Dette er virkelig et helt unikt og urørt turområde. Det er tørt, nesten ørkenaktig, men i dalene er det knallgrønne drueplanter og oliventrær. Herfra kommer også rooibos-planten som gir den verdenskjente teen. I natt blir det “glamping” i meget komfortable telt nær en gård ved en nydelig elv.
(F, M)

Dag 8: Fottur til Malteserkorset og Sneeuwberg

Malteserkorset, en skulptur laget av naturen selv

Se mer om dag 8

Vi starter dagens fottur til det fascinerende Malteserkorset, et element skåret ut av sandsteinen etter millioner av år med erosjon. Vi kan fortsette til toppen av Sneeuwberg, som med sine drøyt 2000 meter over havet, er den høyeste toppen i Cederberg-fjellkjeden. Det er litt klyving siste del mot toppen. Det er verdt strevet, for her er utsikten helt enorm. Om ettermiddagen besøker vi de godt bevarte fjellmaleriene fra Khoi San ved Staadsaal-hulen, som er en imponerende rød sandsteinsformasjon. Steinene gløder varmt i ettermiddagssolen og vi nyter “sundowner” disse magiske omgivelsene. Det blir en stemningsfull middag i camp ved bålet.
(F, L, M)

Dag 9: Wolfberg Arch og Wolfberg Cracks

Spennende formasjoner i Cederberg

Se mer om dag 9

Dagen starter med frokost og smøring av matpakke. Turen i dag starter med en stigning på nesten 500 høydemeter. Da er vi snart på platået, nå er det bare de ekstremt fascinerende Wolfberg Cracks som skal forseres. Det siste partiet med stigning går altså gjennom enorme sprekker i fjellet, det er nesten uvirkelig å få oppleve dette naturfenomenet. Det er to alternative ruter. En enklere, og en litt mer strabasiøs – som klemmer seg gjennom Wolfberg-sprekkene. Den strabasiøse ruten innebærer noe klyving og trange partier, men ikke luftig. Når vi er vel oppe på platået, fortsetter vi på en lett og fin sti videre til Wolfberg Arch, som er en massiv frittstående bue i stein. Vind, sol og regn har formet den myke sandsteinen til skulpturer som kunne vært tatt rett ut av eventyrene. Disse finnes i tusenvis på dette enorme platået.
Vel nede igjen, får vi en god dusj og spiser middag i camp under stjernene. Kanskje med mimring fra turen allerede.
(F, L, M)

Dag 10: Vi kjører tilbake til Cape Town

Cape Town har karakteristiske Table Mountain på den ene siden og Atlanterhavet på den andre

Se mer om dag 10

Etter frokost pakker vi sammen og nyter siste morgenkaffen i fjellet. Det er vanskelig å forlate dette magiske området, men det er på tide å vende snuten mot Cape Town. Etter den circa 4 timers kjøreturen passer det fint med en tur til en av de vakre strendene, eller å rusle litt på egenhånd. Til V&A Waterfront kanskje? Eller kanskje du bare vil slappe av ved bassenget. Vi spiser felles avslutningsmiddag på kvelden.
(F, M)

Dag 11: Besøk i township og hjemreise på ettermiddagen

Vi besøker Cape Towns største township

Se mer om dag 11

På morgenen får vi være med og besøke en barnehage i township Khayelitsha, som har vært støttet av vår samarbeidspartner i 20 år. Her får barna mat, omsorg, leke og lære. Du får et innblikk i Cape Towns største township og menneskene her. Dette er et interessant besøk som nok vil sette livet litt i perspektiv.
Det er tid til en tur på stranden, rusle i byen eller på V&A Waterfront, eller kjøpe med noe hjem før vi setter kursen mot flyplassen. Flyet tilbake til Norge går på ettermiddagen.
Eller…. Skal du kanskje videre på safari når du først er her i Simbas rike? Vi hjelper deg gjerne med å oppfylle safaridrømmen, be om tilbud.
(B)

Dag 12: Hjemme igjen i Norge

De vakre strendene rundt Cape Town

Se mer om dag 12

It’s a wrap. Vi er hjemme igjen etter en enestående tur i Sør-Afrika, og lengter allerede tilbake.

Turfakta og praktisk informasjon

Reisedatoer

9.-20. november 2024

Passer ikke datoene? Turen kan skreddersys for deg og familien eller vennegjengen din.

Inkludert

 • Fly tur/retur Oslo-Sør-Afrika
 • All overnatting ifølge program
 • Lokale guider og sjåfører
 • All transport på turen
 • Måltider som nevnt i programmet (F=Frokost, L=Lunsj, M=Middag)
 • Velkomstmiddag og avslutningsmiddag
 • Nasjonalparkavgifter
 • Inngangsbilletter til aktiviteter nevnt i programmet
 • Norsk Turbobla-turleder

Ikke inkludert

 • Tilslutning fra andre flyplasser i Norge
 • Enkelte måltider
 • Personlige utgifter, drikke til måltidene, etc.
 • Gondol ned fra Table Mountain
 • Tips til lokale hjelpere, guider og sjåfør
 • Enkeltrom på hotellene, hvis mulig (kr 5.900,-)
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Overnatting

Vi bor i tomannsrom på sjarmerende, håndplukkede gjestehus og hotell. På fjellturen i Cederberg bor vi i “glampingtelt” på en trivelig camp.
Hvis du reiser videre på safari, er det overnatting i safarilodge.

Passer turen for meg?

Turen egner seg for deg som er glad i å gå på tur med sekk og som har gått litt i fjellet før. Etappene er på 5-8 timer i kupert terreng i rolig tempo, og har opp mot 1100 meter stigning. Vi er på fjelltur i 4-5 dager og skal sove i glampingtelt i tre av nettene. I sekken bærer du det du trenger for dagsturer i fjellet. Så pakk lett. Stien går i noe bratt terreng, så det gjelder at knærne er i orden. Vi skal opp til 2000 meters høyde, så du kommer ikke til å oppleve noen høydeproblematikk på denne turen. Vi går på fine stier hele veien, bruker hele dagen ute på tur og nyter de flotte naturopplevelsene.

Om du klarer turen? Javisst! Du går med sekk i 4 dager, med omtrent 5-6 kilo. Vi anbefaler at du går fotturer med sekk og trener på dette på forhånd, da får du det beste utbytte av turen. Pakk lett og følg anbefalt pakkeliste.

Turforberedelser

Denne turen egner seg for de som er i normalt god fysisk form, trives med å gå tur i fjellet og som elsker store naturopplevelser og spennende byer som Cape Town. Lengre fotturer med sekk er god forberedelse. De lengste dagsetappene i Cederberg er 7-8 timer lange og har opp mot 1100 høydemeter stigning. Vi bruker hele dagen på tur og nyter naturopplevelsen. Gå inn fjellstøvlene på forhånd og bruk sekk som passer godt til deg.

Viktig informasjon

VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika. Merk at passet ditt må inneholde to blanke sider og være gyldig i minst seks måneder etter hjemreise fra Sør-Afrika.

VAKSINER
Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor eller legesenter for informasjon om vaksiner som kreves /anbefales dit du skal reise. Du finner også oversikt på FHI.no sine sider om reisevaksiner.

HELSE
Det er viktig at du gir oss beskjed før tur dersom det er noe helsemessig vi må være oppmerksomme på. Informer guiden om helseopplysninger som kan være av betydning for turen.

Klima

Vi reiser når det er høst og vinter i Norge. Da er det sommer og frodig i Sør-Afrika, en helt fantastisk årstid å reise på. Det subtropiske klimaet gir stort sett tørre dager, men kanskje en skur på ettermiddagen. Det kan bli temperaturer opp i mot 27-28 varmegrader i lavlandet. I høyden blir det kjølig på kveldene.

Forbehold

Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi tar forbehold om endringer i priser og program. Se ellers våre reisebetingelser.

Sikkerhet på tur

Vi har fokus på hygiene, helse og sikkerhet. Hvis noe skulle skje underveis på tur, får du god hjelp og oppfølging. Førstehjelpsutstyr er alltid med, og våre guider har opplæring i førstehjelp. På turer der det er begrenset med telefondekning, har vi med satellittelefon i tilfelle nødsituasjon. Vi har døgnberedskap hjemme når du er på tur.

Det er også et krav at du som deltaker til enhver tid følger instruksjonene til lokal guide og/eller norsk turleder, samt at du setter deg inn i eventuell risiko som er involvert på hver enkelt tur. Gjør deg også kjent med det fysiske nivået som kreves for å være med.

Når vi er på tur i naturen møter vi andre utfordringer og risikofaktorer enn i dagliglivet. Hendelser kan skje, da vi aldri kan ha full kontroll på naturen og elementer underveis.

Anbefalt pakkeliste

Denne listen er ment som en anbefaling, så du har det du trenger uansett vær på turen. Hvis det er noe du mangler, så husk at du kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket. F.eks. på Finn.no eller leie utstyr på Pinsj.no.
Tips: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen på flyet, som gore-tex jakke/bukse, favorittulltøyet, evt medisiner og annet du ikke kan unnvære, og reis gjerne i fjellskoene.

 • Undertøy.
 • Sokker, gjerne ull, 2 par.
 • Ulltrøye og stillongs i tynn ull.
 • T-skjorte/skjorte, i tynn ull og/eller i materiale som tørker lett.
 • Fleecejakke eller ullgenser til kveldene i fjellet.
 • Vann- og vindtett skalljakke (Gore-Tex el tilsvarende). Romslig, med god hette og lufteglidlås under armene.
 • Superlett, tynn vindjakke. Hvis du har.
 • Lett dunjakke til kveldene i fjellet.
 • Vindtett regnbukse.
 • Lett turbukse.
 • Turshorts.
 • Hals/buff.
 • Caps/solhatt. Til beskyttelse mot solen.
 • Vanter hvis du fryser lett på hendene.
 • Lett turhåndkle.
 • Badetøy.
 • Fjellsko eller -støvler med god ankelstøtte. Som du ville brukt på tur i fjellet i Norge.
 • Lette joggesko eller sandaler/slippers, til å ha i camp.
 • Teleskopstaver. De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen.
 • Dagstursekk 20-30 liter. Som sitter godt på ryggen og har plass til det du skal ha med deg på dagsturen.
 • Regntrekk til sekken.
 • Gode solbriller.
 • Hodelykt + nye batterier.
 • Drikkeflasker /camelback med plass til 2 liter.
 • Saft/sportsdrikk. Hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann.
 • Snacks/nøtter. Sjokolade, nøtteblanding eller energibarer er fin energikilde på tur.
 • Kompresjonsposer, gjerne vanntette. For å holde orden, holde alt tørt og å redusere volumet på dunjakka.
 • Hodetelefoner /ørepropper.
 • Mobiltelefon, kamera, lader.
 • Adapter til 3-pinnsplugg (runde pinner).
 • Toalettsaker; tannbørste, tannkrem, turhåndkle, våtservietter, ørepropper, antibac.
 • Dorull til å bruke på tur. Hundeposer e.l til å samle papiret i.
 • Solkrem faktor 30-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.
 • Personlige medisiner.
 • Liten medisinmappe med plaster, compeed, sportstape, halstabletter, nesespray, Paracet og Ibux, mageregulerende (eks Idoform).
 • Reisedokumenter; Pass, flybilletter, forsikringsbevis. Ha kopi av alle dokumenter på telefon og/eller i baggen.
 • Vaksiner. Kontakt fastlege/vaksinasjonskontor god tid før reisen. Malariaprofylakse er ikke nødvendig på denne turen. FHIs anbefaling til reisevaksiner finner du her.
 • Fritidstøy utenom fjellturene.
Denne nettsiden benytter ikke cookies men lagrer mailadresser til de som melder seg på nyhetsbrev. View more
Godta