Fjelltur i Marokko: Atlasfjellene med Jebel Toubkal

Atlasfjellene på sitt aller beste

Det er duket for en uforglemmelig fjellvandring gjennom de spektakulære områdene i Atlasfjellene. Vi går fra berberlandsbyer med frodige terrasserte hager til det ville høyfjellet, hvor du får en smak av tynn luft. Gled deg til å stå på toppen av Jebel Toubkal, Nord-Afrikas høyeste fjell på 4167 moh. Her kan du se helt til Saharaørkenen og Atlanterhavet på en klar dag. På fjellturen overnatter vi i berberlandsbyer og fjellhytter - og du kan gjerne sove under stjernehimmelen om du vil. Den vakre naturen byr på kontraster, her skifter til og med fjellene farge.

I tillegg til den spektakulære naturen, kan du glede deg til å oppleve den genuine marokkanske gjestfriheten, kulturen og tradisjonelle livsstilen. Marokko har utallige opplevelser å tilby, og på denne turen får du en fantastisk fjelltur, pluss en liten touch av luksus når vi kommer ned fra fjellet og reiser videre til den sjarmerende kystbyen Essaouira, som er en reise gjennom tid og kultur. Her skal vi bo i en lekker, tradisjonell riad sentralt i den rolige byen. Du kan slappe av på stranden, kjøpe Marokkanske skatter, få massert ømme muskler og nyte fantastisk mat. Marokko vil gi deg en opplevelse du sent vil glemme. På denne spennende turen blir hver sti, hver solnedgang, hvert smil og hvert øyeblikk lagret i minneboken din.

SelfCation i Marokko
Har du lyst til å reise til Marokko, men gå kortere turer i fjellet? Hva med å bli med på SelfCation i Atlasfjellene og Marrakech - en indre og ytre reise i samarbeid med Njorun.no. Les mer her

Turinfo

Nyhetsbrev

Turprogram

Dag 1: Ankomst Marrakech

Det myldrer av liv i Marrakech

Se mer om dag 1

Vi flyr fra Oslo Gardermoen til Marrakech og blir møtt av våre venner på flyplassen. Vår første natt i Marokko skal vi bo på en tradisjonell riad i medinaen, gamlebyen i Marrakech. Her kan du utforske gatene og markedene, og ikke minst den kjente plassen Djemaa el-Fnaa der slangetemmere, historiefortellere og akrobater tilbyr magiske forestillinger hver kveld. Det blir felles velkomstmiddag på riaden vår.
(M)

Dag 2: Fjellturen er i gang, til berberlandsbyen Tizi Oussem

Berberlandsby i Atlasfjellene

Se mer om dag 2

Etter en god frokost sjekker vi ut av riaden i Marrakech. Nå starter fjelleventyret! Vi kjører mot Atlasfjellene og passerer flere terrakottafargede berberlandsbyer underveis. Etter 1,5 time er vi fremme i den lille landsbyen Aguersioual, på 1700 moh. Her står vårt dedikerte team klare til å ønske velkommen til sin hjemmebane. Med vår erfarne kokk, kunnskapsrike guider, hjelpere og pålitelige muldyr, legger vi ut på fjellturen – med kun dagstursekken på ryggen. Dagens etappe er relativt enkel og vi starter rolig. Stigningen tar oss gjennom et fabelaktig landskap, og vi når dagens høyeste punkt, passet Tizi-Oudid på 2200 moh. Her får vi panoramautsikt og lunsj i det fri tilberedt av kokken vår. Når vi begynner vår nedstigning inn i Azzaden-dalen, er det bare å senke skuldrene og nyte at du er på tur i disse vakre fjellene.

Vi vandrer mot berberlandsbyen Tizi Oussem på 1890 moh. Underveis møter vi gjetere med saue- og geiteflokkene sine, og passerer flere små bosettinger i den frodige dalen med både eple- og kirsebærtrær. Vi omgis av majestetiske topper, og blir minnet på de utrolige naturopplevelsene som venter oss. Vi tilbringer natten i et enkelt berberhus, og hvis vi er heldige er hammamen varmet opp og mynte-teen klar når vi kommer frem. Vi spiser middag i berberhuset og gleder oss til neste dag.
(F, L, M)

Dag 3: Fjellhytte med spektakulær utsikt

På vei opp til fjellhytta Lepiney på 3000 moh

Se mer om dag 3

Du har kanskje våknet av bønnesangen fra den lille minareten i landsbyen? Det er fint, for vi starter med en tidlig frokost før vi legger i vei i dag. Muldyrene gjøres klare med bagasjen vår, og det føles som vi tar et skritt tilbake i tid når vi vandrer gjennom tettstedet Azib Tamsoult og kulturlandskapet her. Stien vi følger er som tråkket av dem som kom før oss, og vi starter på dagens stigning. Vi går jevnt og rolig, kommer til et fossefall hvor vi tar en god pause. Oppoverbakkene fortsetter, helt til vi er fremme ved den lille fjellhytta Lepiney som ligger på et lite platå på 3000 meters høyde. Utsikten er formidabel og beliggenheten er spektakulær. Vi kjenner at luften er litt tynnere her vi skuer utover dalen og fjellene. Den lille hytta er meget enkel, med sovesal på hemsen. Du får tatt en kattevask i bekken, og er det fint vær så sover vi under den funklende stjernehimmelen.
(F, L, M)

Dag 4: Høyt fjellpass og Toubkal Basecamp

Lunsjen i fjellet er sunn og god, og en fryd for øyet

Se mer om dag 4

Vi pakker sammen, spiser frokost i hytta og gjør oss klare for dagens etappe. Målet i dag er Toubkal Basecamp på 3200 moh. Stien fører oss stadig høyere, i sikk-sakk oppover fjellsiden, til vi endelig når passet Tizi n’Auguelzim på hele 3650 moh. Det er bratt, og tyngre å gå jo høyere vi kommer, men premien med å komme til toppen er verdt å slite litt. Her er vi i høyfjellets rike, og utsikten og naturen er helt fenomenal. For første gang kan vi se toppen av Jebel Toubkal, som er Nord-Afrikas høyeste fjell og målet vårt i morgen. Vi går ned til Toubkal Basecamp hvor vi skal overnatte i sovesal og lade opp til morgendagens toppstøt. Det blir middag i Basecamp. Vi kan være fornøyde med den gode jobben vi har gjort med akklimatiseringen i dag.
(F, L, M)

Dag 5: Jebel Toubkal - toppen av Nord-Afrika

På toppen av Jebel Toubkal! Jubel og panoramautsikt på 4167 moh

Se mer om dag 5

I dag skjer det. Vi skal på toppen av Nord-Afrika! Vi spiser frokost mens det enda er mørkt. Turen vi har foran oss er veldig lang, men fantastisk flott. Vi tenner hodelyktene og starter stigningen i lyset fra stjernene og lyktene våre. Som en lyslenke som beveger seg sakte oppover i den partivis bratte fjellsiden. Stien er fin å gå på selv om første del består av store stein. Så vær forberedt på noen høye kneløft. Det krever krefter, men vi går rolig og jevnt mot toppen av Toubkal. Vi når opp på kammen i det sola står opp, og det varme lyset gjør at fjellene rundt oss gløder. Det er magisk! Den siste biten til toppen går (nesten) som en lek og etter ca 4 timer i god stigning og 1000 høydemeter, kan vi slippe jubelen løs. Vi står på toppen av Nord-Afrika og har besteget selveste Jebel Toubkal på 4167 meter over havet. Utsikten er formidabel og på en klar dag kan vi se helt til Saharaørkenen.

Vi går ned igjen til Basecamp og får servert en deilig lunsj, før vi fortsetter til berberlandsbyen Imlil på 1750 moh. Turen hit tar omtrent 4 timer. Etter å ha vært ca 10 timer til fots i dag, smaker det skikkelig godt å komme frem til vår lille oase av et overnattingssted. Vi bor i et tradisjonelt berberhus med en fortryllende atmosfære. Her venter gode senger, varm dusj, levende lys og en deilig middag med råvarer fra hagen.
(F, L, M)

Dag 6: 1001 natt i Essaouira

Riaden vår med 1001-natt atmosfære

Se mer om dag 6

Etter en særdeles god natts søvn får vi kaffe og frokost før vi reiser videre. Nå har vi pakket ned fjellutstyret og er klare for havbris og tusen og én natt-stemning i kystbyen Essaouira. Bussen tar oss til Atlanterhavskysten og den hvitkalkede muren som omgir den fredelige byen møter oss. Her er det mange fiskere og et aktivt fiskemarked, ellers en rolig by som er behagelig å rusle rundt i på oppdagelsesferd. Ettermiddagen er fri til å gjøre det du vil, kanskje bade og slappe av på stranden, surfe, ri på hest eller kamel, eller gå i de trange gatene og basarene. Den lekre riaden vår ligger i gamlebyen (medinaen), som er på UNESCOs verdensarvliste. Det er et stort utvalg av restauranter og cafeer i Essaouira. Nyt fersk sjømat fanget samme dag, tilberedt med lokale krydder og urter, eller prøv tradisjonelle marokkanske retter på de lokale restaurantene.
(F)

Dag 7: Fridag til å utforske Essaouira

Det er stor aktivitet på det lokale fiskemarkedet i Essaouira

Se mer om dag 7

Vi starter denne fridagen i Essaouira med en lang og god frokost. Hvis du ikke allerede har gått en rusletur på den lange, fine sandstranden – kanskje med litt morgenyoga før byen våkner til liv. Du vil oppdage at Essaouira er en liten perle her ved Atlanterhavskysten. Her finner du en fin blanding av kultur, kunst og avslapning. Med sine hvite bymurer, trange gater og havet som bakteppe, er det lett å bli sjarmert av byen. Essaouiras rike historie går tilbake til antikken. Byens gamle havn har vært viktig for handel i århundrer, og dens portugisiske og berberiske arv gjenspeiles i arkitekturen. De livlige basarene fyller luften med eksotiske dufter og farger, og her kan du finne alt fra krydder og håndverk til tradisjonelle tekstiler. Utforsk de hvite og blå gatene som tar deg gjennom en labyrint av butikker, kunstgallerier og lokale verksteder. Byen har inspirert utallige malere, musikere og forfattere opp gjennom tidene, takket være sin bohemske atmosfære. Janis Joplin, Jimi Hendrix og Frank Zappa. Til og med vår egen Thorbjørn Egner fant inspirasjon til Kardemomme by her.

Unn deg en SPA-behandling eller besøk hos barbereren. Eller slapp av på den lange stranden, som også er populær for vannsport. Maten i Essaouira er fantastisk. I kveld spiser vi felles avskjedsmiddag på en spennende restaurant.
(F, -, M)

Dag 8: Hjemreise til Norge

Fargerike og eksotiske Essaouira

Se mer om dag 8

Den eventyrlige uken i Marokko er slutt for denne gang og det er på tide å vende snuten hjemover. Vi blir kjørt til flyplassen i Marrakech (ca 3 timer) og tar med oss minner hjem fra fantastiske fjell, folk og eksotiske byer. Med alle opplevelsene vi har hatt kjennes det som vi har vært borte i tre uker, ikke i bare én. Takk for nå!
(F)

Turfakta og praktisk informasjon

Reisedatoer

2024:
18.-26. mai 2024 (Lander i Oslo på morgenen den 26. mai)
28. sept.-6. okt. 2024 (Lander i Oslo på formiddagen den 6. oktober)

2025:
29. april – 7. mai 2025
27. september -4. oktober 2025

Passer ikke datoene? Turen kan skreddersys for deg og familien eller vennegjengen din.

Inkludert

 • Fly tur/retur Oslo-Marrakech
 • All overnatting ifølge program
 • Lokale fjellguider og sjåfører
 • All transport på turen
 • Måltider som nevnt i programmet (F=Frokost, L=Lunsj, M=Middag)
 • Velkomstmiddag og avslutningsmiddag
 • Kokk og muldyr med muldyrførere på fjellturen
 • Norsk Turbobla-turleder

Ikke inkludert

 • Tilslutning fra andre flyplasser i Norge
 • Enkelte måltider
 • Drikke til måltidene utenom fjellturen
 • Personlige utgifter
 • Tips til lokale hjelpere og guider (ca kr 500,-)
 • Enkeltrom på hotellene, hvis mulig (kr 2.900,-)
 • Leie av stegjern dersom dette er nødvendig
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Overnatting

Vi bor i tomannsrom på sjarmerende, håndplukkede riader (tradisjonelt marokkansk hotell) i Marrakech, Imlil og Essaouira. På fjellturen i Atlasfjellene er det sovesal i enkle berberhus og fjellhytter.

Passer turen for meg?

Dagene på fjelltur er på 5-7 timer. Vi går i kupert fjellterreng i rolig tempo, og har opp mot 1100 meter stigning. Toppstøtet på Jebel Toubkal er en lang dag hvor vi går i 10 timer. Deler av turen til toppen går i bratt terreng, så det gjelder at knærne er i orden. Vi skal opp til 4167 meters høyde, så du kjenner at vi er i tynnere luft. Det er god akklimatisering på turen, så du vil venne deg til høyden gradvis i løpet av dagene i fjellet. Vi går på fine stier hele veien, bruker hele dagen ute på tur og nyter de flotte naturopplevelsene.

Vi har muldyr som frakter bagasjen, du bærer kun dagstursekk med vann og litt ekstra klær på turen. Vi anbefaler at du går fotturer med sekk og trener på dette på forhånd, da får du det beste utbytte av turen. Pakk lett og følg anbefalt pakkeliste.

Hvis du trenger gluten- eller laktosefri mat, anbefaler vi at du tar med for eksempel knekkebrød, energibarer eller lignende som du vet at du kan spise. Det er ikke alle steder det er enkelt å få tak i disse matvarene. Gi oss beskjed hvis du har matallergier eller intoleranser, så legger vi til rette så godt det lar seg gjøre.

Turforberedelser

Denne turen klarer de aller fleste som er i normalt god fysisk form, og som har gått i  fjellet før. Hvis du i tillegg elsker store naturopplevelser og kulturopplevelser er turen midt i blinken for deg. Lengre fotturer med en 5-6 kilos sekk er god forberedelse. Dagsetappene i Atlasfjellene er 5-7 timer lange og har opp mot 1100 høydemeter stigning. Toppdagen er mer krevende, men de aller fleste klarer denne helt fint. Vi bruker hele dagen på tur og nyter naturopplevelsene. Gå inn fjellstøvlene på forhånd og bruk sekk som passer godt til deg.

Viktig informasjon

VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Marokko. Merk at passet ditt må inneholde to blanke sider og være gyldig i minst seks måneder etter hjemreise.

VAKSINER
Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor eller legesenter for informasjon om vaksiner som kreves /anbefales dit du skal reise. Du finner også oversikt på FHI.no sine sider om reisevaksiner.

HELSE
Det er viktig at du gir oss beskjed før tur dersom det er noe helsemessig vi må være oppmerksomme på under turen. Informer guiden om helseopplysninger som kan være av betydning for turen.
Ha alltid med deg eventuelle faste medisiner.

Klima

Vi reiser når det er vår i Atlasfjellene. En fantastisk årstid å reise på. Det subtropiske klimaet gir stort sett tørre dager, og det kan bli temperaturer opp i mot 20 varmegrader i fjellet. I høyden blir det kjølig på kveldene og nettene, ned mot 0 grader. I lavlandet kan det blir opp mot 28 varmegrader.

Sikkerhet på tur

Vi har fokus på hygiene, helse og sikkerhet. Hvis noe skulle skje underveis på tur, får du god hjelp og oppfølging. Førstehjelpsutstyr er alltid med, og våre guider har opplæring i førstehjelp. På turer der det er begrenset med telefondekning, har vi med satellittelefon i tilfelle nødsituasjon. Vi har døgnberedskap hjemme når du er på tur.

Det er også et krav at du som deltaker til enhver tid følger instruksjonene til lokal guide og/eller norsk turleder, samt at du setter deg inn i eventuell risiko som er involvert på hver enkelt tur. Gjør deg også kjent med det fysiske nivået som kreves for å være med.

Når vi er på tur i naturen møter vi andre utfordringer og risikofaktorer enn i dagliglivet. Hendelser kan skje, da vi aldri kan ha full kontroll på naturen og elementer underveis.

Forbehold

Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi tar forbehold om endringer i priser og program. Se ellers våre reisebetingelser.

Anbefalt pakkeliste

Denne listen er ment som en anbefaling, så du har det du trenger uansett vær på turen. Hvis det er noe du mangler, så husk at du kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket. F.eks. på Finn.no eller leie utstyr på Pinsj.no.

Tips: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen på flyet, som gore-tex jakke/bukse, favorittulltøyet, evt medisiner og annet du ikke kan unnvære, og reis gjerne i fjellstøvlene.

Det du ikke trenger i fjellet, kan du legge igjen hos vår samarbeidspartner.

 • Undertøy, gjerne et sett i ull
 • Ullsokker, 2 par
 • Ulltrøye og stillongs. Lurt at ullundertøy ikke er for tykt, ta med to lag hvis du fryser lett.
 • T-skjorte/skjorte, i tynn ull og/eller i materiale som tørker lett.
 • Fleecejakke eller varm ullgenser.
 • Vann- og vindtett skalljakke (Gore-Tex el tilsvarende). Romslig, med god hette og lufteglidlås under armene.
 • Superlett, tynn vindjakke. Hvis du har.
 • Lett dunjakke er til kveldene i fjellet.
 • Vann- og vindtett skallbukse (Gore-Tex el tilsvarende). Fordel med lufteglidlås langs sidene.
 • Lett turbukse.
 • Turshorts.
 • Hals/buff.
 • Lue.
 • Caps/solhatt. Til beskyttelse mot solen.
 • Hansker/votter. Varme votter hvis du fryser lett på hendene.
 • Lett turhåndkle.
 • Badetøy.
 • Fjellstøvler med god ankelstøtte. Som du ville brukt på tur i fjellet i Norge.
 • Lette joggesko eller sandaler/slippers, til å ha i camp.
 • Teleskopstaver. De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen.
 • Myk duffelbag eller ryggsekk. Vi anbefaler ikke koffert da den er vanskeligere å frakte.
 • Dagstursekk 30-40 liter. Viktig at den sitter godt på ryggen og har plass til det du skal ha med deg på turen. Kan brukes som håndbagasje på flyturen.
 • Regntrekk til sekken.
 • Sovepose. Som tåler ned til -2 grader. Hvis du fryser lett, velg en varmere sovepose.
 • Liner /lakenpose hvis ønskelig. Gjør det litt varmere i soveposen.
 • Liggeunderlag. Gjerne oppblåsbart som gir god komfort.
 • Putetrekk. Fylle det med f.eks dunjakka.
 • Gode solbriller.
 • Hodelykt + nye batterier.
 • Drikkeflasker /camelback med plass til 2-3 liter.
 • Saft/sportsdrikk. Hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann.
 • Snacks/nøtter. Sjokolade, nøtteblanding eller energibarer er fin energikilde på tur.
 • Kompresjonsposer, gjerne vanntette. For orden i bagen, holde alt tørt og å redusere volumet på dunjakka.
 • Hodetelefoner /ørepropper.
 • Mobiltelefon, kamera, lader.
 • Power bank. Til mobiltlf etc. Vi har begrenset med strøm nettene i fjellene.
 • Adapter.
 • Toalettsaker; tannbørste, tannkrem, ørepropper, våtservietter, antibac.
 • Dorull til å bruke på tur. Avfallsposer til papiret.
 • Solkrem faktor 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.
 • Personlige medisiner.
 • Liten medisinmappe med plaster, compeed, sportstape, Paracet/ Ibux, halspastiller, nesespray, mageregulerende (eks Idoform).
 • Reisedokumenter; Pass, flybilletter, forsikringsbevis. Legg kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen/på telefonen.
 • Pengebelte.
 • Vaksiner. Kontakt fastlege/vaksinasjonskontor god tid før reisen. Malariaprofylakse er ikke nødvendig på denne turen. FHIs anbefaling til reisevaksiner finner du her
 • Fritidstøy. Utenom fjellturen. Skjorte/bluse, t-skjorte og skjørt/bukse får du bruk for. Bruk gjerne klær som dekker skuldre og knær, da Marokko er et muslimsk land.

 

Denne nettsiden benytter ikke cookies men lagrer mailadresser til de som melder seg på nyhetsbrev. View more
Godta